Devlet Teşvikleri & Hibe Programları
Ülkemizde uygulanan devlet destekleri
- Teşvik Sistemi
- Destek Sistemi
- Hibe Mekanizması
olarak gruplandırılabilir.
Teşvik Sistemi
Onaya bağlı sistem olup şartları tutan bütün işletmeler ve girişimler teşvik tedbirlerinden yararlanabilir. Örnek olarak Yatırım Teşvik Sistemimizde (tahdit konulan sektörler saklı kalmak kaydıyla) bölge bazında ön görülen asgari yatırım tutarında yapılacak yatırımlarda
- Alınacak makine ve ekipmanlarda KDV Muafiyeti
- Yurt Dışından Getirilecek Makine ve Ekipmanlarda Gümrük Vergisi İstisnası
- Kurumlar Vergisi İndirimi
- Sigorta İşveren Payı Desteği
- Arsa Tahsisi
- Faiz İndirimi
desteklerinden yararlanılması söz konusudur.
Destek Sistemi
İlgili kamu kurumları tarafından belirli bir takvime bağlanarak sürdürülen programlarda izin ve onay alınan projelerde harcama kalemlerine yönelik desteklerin uygulanmasıdır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Ar-Ge Merkezi Destekleri
Tübitak tarafından uygulanan Ar-Ge Destekleri bu sisteme örnek olarak gösterilebilir. (*)
(*) Ar-Ge Merkezi ve Tübitak Ar-Ge destekleri uygulamada eş zamanlı olarak yürütülen destekler olarak görülen ve
- Kavram geliştirme
- Teknolojik/teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdü,
- Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuvar ve benzeri çalışmalar
- Tasarım, tasarım uygulama ve tasarım doğrulama çalışmaları
- Prototip üretimi
- Pilot tesisin kurulması
- Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması
- Saha testlerinde karşılaşılan tasarım kaynaklı sorunların çözümü faaliyetleri
konularını içermesi ve işletme maliyetlerini düşürerek rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunuyor olması hasebiyle bahse konu destekler tarafımızca fevkalade önemli görülmektedir.
Teknoloji Transfer Ofisleri ülkemizde yaygınlık kazanmış olup;
Sanayi & Akademi işbirliklerinin Teknoloji Transfer Ofisleri üzerinden işleyen süreci tarafımızdan yakından takip edilmektedir. Bu konuda çıkacak destekler konusunda tarafınıza bilgilendirme yapılabilir.
Hibe Programları
Öncelikli desteklenecek konuların ilan edilerek başvuruların toplandığı YARIŞMA PROJELERİDİR. Değişik kurumların uyguladığı hibe programlarında hibe alınabileceğinin garantisi yoktur. (Hibe programlarında ONAY SİSTEMİ söz konusu değildir) Bölgesel veya işlevsel olarak oluşturulacak faydanın puanlaması neticesinde yararlanılmaya hak kazanılan projeler desteklenmektedir. Yaygın olarak KOBİ ölçeğindeki işletmelere verilmektedir. Kar Amacı Güden ve Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar olarak yararlanıcı kuruluşlar ayrılmakta; Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara verilen hibe oranı yüksek tutularak “Eş Finansman” oranı düşük tutulmaktadır. Kar amacı güden kuruluşlarda ise genellikle %50 Hibe %50 Eş Finansman şartı konulmaktadır. Ülkemizde Kalkınma Ajansları, Sanayi Bakanlığı, Merkezi Finans İhale Kurumu, hibe destekleri kullandıran kurumlara örnektir. Avrupa Birliğinde ülkemizin hazinesine aktarılan parasal imkanlar bütçe tedbirleri dahilinde her kurum tarafından değişik hedeflere yönelik kullandırılmaktadır.
Ayrı bir çalışma programı olmak üzere Kalkınma Ajansı ve diğer kurumların açacakları hibe programları tarafımızdan takip edilebilir ve hibe verilecek öncelikli yatırım konularına göre bilgilendirme yapılabilir.
Bütün teşvik, destek ve hibe programlarında süreç başvuru yapılarak kayıt oluşturmak suretiyle başlamaktadır. Süreç;
- ilgili kamu kurumuna başvuru ve kayıt yaptırılması
- gerekli iznin/onayın alınması uygun maliyet kabul edilen harcamaların yapılması
- yapılan harcamaların belli oranlarda ilgili kamu kurumu tarafından iade alınması/ ödenmesi şeklinde işlemektedir.
Ülkemizde uygulanan Teşvikler, Destekler ve Hibe Programlarının tamamında geçerlik olmak üzere;
- Aynı Yatırım/Hizmet/ Faaliyet konusunda mükerrer destekten yararlanma imkanı yoktur.
- Mevzuatımızda yer alan ve “parasal kaynak” oluşturulan özellikle hibe mekanizması için zaman yönetimin iyi işletilmesi gerekliliği vardır. Verilecek Hibe destekleri için başvuru süresi; programın ilana çıkmasından sonra 45 gün ile 90 gün arasında değişmektedir.
- Grup şirketlerinin KOBİ ölçeğini aşan Büyük şirketler olması hasebiyle başvuru yapılamayacak destekler vardır (Kosgeb destekleri vs.) Koymuş olduğunuz/olacağınız hedefler dahilinde, hangi şirket için hangi desteğe başvuru yapılacağının baştan planlanması sonuç alabilmekte önemli rol oynayacaktır. Nihayetinde yararlanılacak devlet destekleri yatırım ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi başta olmak üzere büyük katkılar sağlayacaktır.